Volg ons op
Facebook
Twitter

BAK BLIK

Aan de vooravond van een nieuw seizoen vertellen eerdere winnaars van Heel Holland bakt hoe het programma hun leven veranderde.

   

Hans Spitsbaard
Hans Spitsbaard (23), de benjamin van de meesterbakkers, behaalde vorig seizoen de winst. Zijn liefde voor patisserie is door zijn deelname zo gegroeid, dat hij een punt zette achter zijn opleiding technische bedrijfskunde om zich volledig te richten op het bakkersambacht. ‘Ik was goed in wat ik deed en haalde hoge cijfers, maar dit kwam nu eenmaal op mijn pad. Ik doe nu niets liever dan dit. Wat een geluk dat ik op mijn 23ste mijn ware passie heb gevonden.’ Een half jaar geleden is Hans begonnen aan een stage bij een patisserie op Europees topniveau – De Rouw in Vught – en daarnaast startte hij aan een opleiding chocolaterie in Antwerpen. Ook hoefde hij nog geen afscheid te nemen van het kijkerspubliek van Omroep MAX. Door Jan Slagter werd Hans gevraagd zijn eigen kookprogramma op te zetten. Dit resulteerde in Bak mee met MAX waar Hans in 17 afleveringen zoete recepten maakt voor beginnende thuisbakkers. ‘Ik moest daar erg aan wennen. Je hebt opeens een heel andere rol: van kandidaat bij Heel Holland bakt tot presentator van mijn eigen programma. De eerste aflevering was dan ook wat ongemakkelijk. Opeens stonden er vier camera’s op me gericht en zei de crew: ‘Ga je gang.’ Ik voelde me best wel in het diepe gegooid.’

Het succes van Heel Holland bakt ligt volgens Hans niet alleen bij het wedstrijdelement, waar je ziet hoe fanatiek de kandidaten zijn, maar met name bij de passie. ‘Ik kan er zelf enorm van genieten als iemand een enorme passie ergens voor heeft en er volledig voor gaat. Dat zie je terug: het is niet alleen maar vrolijk taartjes bakken. Die combinatie van humor, spanning en emotie, dat vind ik heel mooi.’ Hij wacht zelf vol smart op het nieuwe seizoen, wat volgens hem buitengewoon mooi en verrassend gaat worden. ‘Er zitten nieuwe elementen in met een heel ander verhaal, meer afleveringen en een winterthema. Het levert een hele andere setting op.     Lees verder op pagina 24 in de VARAgids of via Blendle.