Volg ons op
Facebook
Twitter

Bergopwaarts

DOOR PAUL DE BRUIN

Michel van Bergen Henegouwen (1956) besloot na een jarenlange carrière bij tv en radio zijn huis en al zijn spullen te verkopen, te emigreren naar Frankrijk en, onder pseudoniem Michael Berg, schrijver te worden.

Beginnen bij het begin. Wat deed je voor televisiewerk?

Voor de publieke omroep, de RVU, heb ik vanaf 1982 veel programma’s gemaakt. Series, veel educatief werk zoals documentaires, maar na twee jaar ben ik gestopt met televisie. Waarom? Het hele productieproces vond ik nogal stroperig en langzaam.

Ik ben radio gaan doen, was daar veel meer op m’n plek en raakte gespecialiseerd in radiodocumentaires. Toen overigens ook al een bedreigde diersoort in Hilversum. In die tijd, toen ik namens de NOS zendercoördinator was van Radio 5, maakte ik nog de tvdocumentaire Uit de kleren voor de RVU. Over naaktheid in alle facetten. Daar keken 1,2 miljoen mensen naar. Dat was huge.

Bij de radio maak je vervolgens veel programma’s, documentaires én hoorspelen.

Voor ik bij de AVRO hoorspelen ging maken, schreef ik voor de RVU het soapachtige hoorspel De familie Draadt, over een beetjeArchie Bunker-achtige familie. Iedere week 5 minuten op Radio 2. Het was echt een proeftuin voor me, bij de RVU. Daar heb ik veel kunnen leren.

De AVRO vroeg me vervolgens een hoorspel te schrijven in het kader van het Jaar van de Muziek. Ik ben ook componist, vandaar dat ze bij mij terechtkwamen. Ik ben twee maanden naar Griekenland gegaan en heb daar het stuk geschreven. Uiteindelijk werd het meer een soort zangspel. Nadien heb ik veel hoorspelen, columns, liedjes en de kinderserie Bastiaan en Barbara, die het overigens ook in Amerika goed deed, geschreven. Maar nog nooit een boek. Dat stond nog wel op mijn lijstje.

Lees verder in de VARAgids op pagina 26.