Volg ons op
Facebook
Twitter

Goed in triootjes

Bij het gewone basketbal presteert Nederland matig, maar bij de 3x3-variant – vanaf 2020 ook olympisch – zijn ‘we’ wereldtop. Journalist en basketbalvader Arno Kantelberg verheugt zich op de eerste grote titel.

In 1980 timmerde Pedro Pennings naast het huis van zijn ouders een basket op een paal, drie straten bij mij vandaan. Die paal grensde aan een kleine parkeerhaven, waar vanaf dat moment niemand meer zijn auto durfde te parkeren. Tot mijn 11de had ik gevoetbald, nu was er een nieuwe liefde: basketbal. Want zoals dat dan gaat: elk vrij uurtje na school werd er gebasketbald op dat parkeerhaventje naast Huize Pennings, tot ergernis van Pennings senior, een man die van de ene op de andere dag zijn avondrust was kwijtgeraakt. Van elders uit het dorp kwamen jongens om mee te spelen tot de zon onderging – heerlijke jaren van verbroedering.

Mijn introductie in het basketbal viel samen met de succesvolste periode uit de Nederlandse basketbalgeschiedenis. In 1979 haalde Den Bosch de finale om de Europa Cup 2, en in 1983 werd het Nederlands basketbalteam vierde op het EK in Frankrijk. Die prestaties waren vooral te danken aan spelers uit Canada of Amerika met Nederlandse (voor)ouders. Dat leverde heerlijk hybride namen op als Mitchell Plaat, Al Faber en – mijn persoonlijke favoriet – Dan Cramer, een ijskoude afstandsschutter met o-benen die nooit op zondag wilde spelen omdat hij overtuigd mormoon was. Cramer droeg altijd een T-shirt onder zijn basketbalhempje, een voorbeeld dat ik uiteraard onmiddellijk volgde.

ls kleine jongen volgde ik de wedstrijden van Nashua Den Bosch op de voet met een seizoenkaart die ik tot mijn verrassing bij mijn moeder had weten los te weken. Bij elke wedstrijd in de Maaspoort werd er met een kniptang een gaatje in mijn gele, geplastificeerde seizoenkaart gestanst, een ervaring waar geen moderne streepjescode aan kan tippen. De Maaspoort in Den Bosch was een ware basketbal-tempel. Bij wedstrijden zat het soms tot de nok vol, zeker bij de opgewonden eredivisiewedstrijden tegen Leiden of Den Helder, of bij Europacupwedstrijden tegen teams met fijne exotische namen als Maccabi Tel Aviv.

...

Lees verder op pagina 36 in de VARAgids of via Blendle.