Volg ons op
Facebook
Twitter

Interview: Thijs Zonneveld

Wielerjournalist en oud-renner Thijs Zonneveld, komende weken als verslaggever actief in de Tour de France, is fel tegenstander van dopinggebruik. ‘Als ik ergens achterkom, spaar ik niemand.’

Het is de dag nadat Tom Dumouin definitief heeft afgezegd voor de Tour de France als Thijs Zonneveld zich per elektrische bakfiets meldt bij Café de Pontsteiger in Amsterdam, vanwaar het uitzicht over het IJ magnifiek is, maar de kwaliteit van de cappuccino laat te wensen over. Grootstedelijke minachting volgens de interviewster. De wielerjournalist van Algemeen Dagblad kan er om lachen. Dochter Pippa (1), jongste van de in totaal drie kinderen van Zonneveld en partner en presentatrice Jojanneke van den Berge, is er ook bij. ‘De oppasoma was ziek’. Sinds een jaar woont hij in een nieuwbouwhuis een eindje verderop in de Houthaven, een wijk aanschurkend tegen het centrum van de stad. ‘Eén grote bouwplaats, de totale chaos. Maar voor de kinderen is het een speelparadijs. Ideaal’. Zelf groeide hij trouwens op in de bollenstreek, in Noordwijkerhout om precies te zijn. Maar sinds Zonneveld op zijn 17de Internationaal Recht ging studeren, beschouwt hij Amsterdam als zijn thuis.

De stad geeft me vrijheid.’ Niet dat hij zelf vaak thuis is. ‘Maar áls ik er ben, dan ben ik er ook echt.’ Zoals nu, tijdens het relatief rustige interbellum tussen de in mei verreden Giro d’Italia en de Tour de France die aanstaande is. Dan brengt Zonneveld ’s ochtends de kinderen met de bakfiets naar school en haalt ze ’s middags ook weer op. Ondertussen staat thuis de televisie de hele dag aan. Vage livestreams van wielerwedstrijden van over de hele wereld. ‘Dus mijn kinderen groeien wel op met het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland die nu aan de gang is.’ Nog een weekje. Dan gaat de gele ronde weer van start. Hij ziet er naar uit. Naar de 106de editie. En zijn elfde Tour de France alweer als wielerjournalist van AD en sidekick van De Avondetappe.

...

Lees verder op pagina 10 in de VARAgids of via Blendle.