Volg ons op
Facebook
Twitter

Mart & Maarten

Mister Tour de France Mart Smeets in gesprek met mister Tour de France Maarten Ducrot. ‘Wist ik veel in welke wereld jullie je werk moesten doen.’

In de Tour van 1987 viel Maarten Ducrot (8 april 1958) twee dagen voor Parijs uit. Hij was op, hij kon niet meer en de wielerwereld heeft niets aan die klanten. Publiciteitsman Ed van der Veer van sponsor Kwantum werd opgedragen het halve lijk naar het vliegFkloteveld van Genève te brengen, waar op dat moment een gijzeling aan de gang was. Ducrot wist dat hij niets meer waard was als wielrenner. Ook niet toen dokter Pluijmers hem een avond eerder snelle suikers toediende om wellicht nog op te kunnen stappen.

Op het vliegveld werd hij op een draagbaar gelegd en later in een vliegtuig geschoven. Hij was geen renner meer, de Tour wachtte op niemand en gelukkig dat zijn vrouw Yvonne hem in Brussel (of was het Amsterdam?, hij twijfelt) kwam ophalen. Vervolgens zat hij dagen als een zombie op de bank: de Tour was vreselijk ver weg. Hij reed dat seizoen geen behoorlijke koers meer. Wielrenners horen altijd door te rijden. Opgeven is er niet bij, dat zit niet in deze merkwaardige sport opgesloten. Zwakkelingen stappen af, als je valt is het eerste dat je doet je fiets zoeken en voortgaan.

Je kunt dit artikel ook lezen op pagina 36 van de VARAgids of via Blendle.