Volg ons op
Facebook
Twitter

Nieuwe ronde nieuwe kansen

De Tour de France kent vele volgers. Schrijver Ronald Giphart rekent zichzelf daar ook toe. Maar een kenner? ‘Ik weet nu al niet meer wie de Tour van vorig jaar won.’

Al sinds de lagere school volg ik de Tour de France, jarenlang keek ik de wielerwedstrijd met mijn vader, tegenwoordig kijken mijn vrouw en ik zo mogelijk elke etappe, drie keer heb ik als gast van de NOS een wedstrijddag van de Tour mogen meemaken, elk jaar koop ik trouw alle tijdschriften over de Tour, ik heb drie verschillende Tour-apps op mijn mobiele telefoon, twee keer kwam de Tour rakelings langs mijn woning (één keer in Utrecht en één keer in het Normandische Sassetot-le-Mauconduit) – en toch kan ik gerust beweren dat ik nog steeds bijna niets van de Tour heb opgestoken.

Er zijn verschillende soorten kijkers naar de Tour de France. Je hebt een groep zogenoemde Tourautisten, oftewel wielerliefhebbers die alle ploegen, alle renners en alle etappes ter wereld ooit gereden uit hun hoofd kennen. Een Tourautist weet zonder te googlen wie er in 2011 de rit won van Issoire naar Saint-Flour (wie dit nu ook wil weten, moet zelf het even nazoeken).

...

Lees verder op pagina 30 in de VARAgids of via Blendle.