Volg ons op
Facebook
Twitter

Sonja Barend Award

DOOR JOHAN REIJNEN

Wie volgt maandag 14 oktober Eva Jinek op? Editie 11 van de Sonja Barend Award, VARAgids’ eigen tv-interviewprijs. De tien kanshebbers op een rij.

 

Wat was het beste tv-interview van het afgelopen seizoen en wie wint dit jaar onze eigen vakprijs? Dit is de longlist voor de Sonja Barend Award 2019, in volgorde van uitzending.

PAUW Jeroen Pauw / 9 oktober 2018 (BNNVARA) Interview met de kersverse fractievoorzitter van D66 Rob Jetten. Op de dag dat hij Alexander Pechtold is opgevolgd, schuift hij aan bij Pauw. Ondanks dat duidelijk wordt dat de onervaren Jetten een meester is in het ontwijken van antwoorden krijgt de kijker mede daardoor een goed beeld van de stijl van de nieuwe D66-leider.

Zo vraagt Pauw Jetten of hij op de hoogte was van Pechtolds naderende vertrek zodat hij zich alvast kon voorbereiden.

Elf keer wordt de vraag gesteld en echt antwoord komt er niet.

‘Enkele fractieleden wisten het iets langer, zodat we een mooi afscheid voor Alexander konden organiseren’ en ‘de afgelopen dagen heeft de fractie de koppen bij elkaar gestoken’. Dat kaliber antwoorden. Bij een van de laatste pogingen grijpt Pauw met beide handen naar het hoofd. Als iets duidelijk wordt, is het dat Jetten zich zijn nieuwe snel rol heeft eigengemaakt.

 

‘Heeft u zelf het idee dat u antwoord geeft op mijn vraag?’ oppert Pauw, waarmee hij de behendigheid van Jetten probeert te duiden. ‘Uiteindelijk gaat u voor het partijleiderschap, toch?’ Ook daarop wil Jetten het op de formele tour gooien, maar Pauw is hem een stapje voor door dat te benoemen en dan door te pakken met: ‘Zit hier een kandidaat?’ Jetten: ‘Ik sluit het niet uit.’

TIMS ^ TENT OP EEN EILAND Tim den Besten / 11 oktober (VPRO) Interview met Marieke Lucas Rijneveld waarin de schrijfster zich afvraagt of ze nu Marieke of Lucas is. In de entourage van haar idool Jan Wolkers – het eiland Texel – praat Rijneveld openhartig over haar gevoelens, haar jeugd, God. ‘Ik ben een meisje, maar tot m’n 19de nooit geweten dat ik op meisjes kon vallen.’ In Tims tent op een eiland het opmerkelijke verhaal van een schrijfster die eigenlijk nog niet weet wie ze is en heel open en kwetsbaar praat over deze zoektocht. Haar boek De avond is ongemak is deels autobiografisch. De manier van interviewen die Tim den Besten hanteert, levert verrassende televisie op. En dito antwoorden: ‘Mijn ouders hebben het nog niet gelezen. Als ze me zouden willen begrijpen, dan zouden ze mijn werk moeten lezen. Ik denk dat ze te bang zijn voor wat ze tegenkomen. Ook over zichzelf.’

JINEK Eva Jinek / 3 januari (KRO- NCRV) De winnaar van vorig jaar voert een empathisch, maar ook feitelijk interview met Max van Weezel die ernstig ziek is en een prognose van enkele maanden heeft (hij overleed op 11 april).

Het gesprek gaat vooral over het werkzame leven van de parlementair journalist en de bijbehorende status die zelfs Mark Rutte zich nog herinnert, maar ook over de betrekkelijkheid van de Haagse stolp. ‘Het was idioot om nachten door te gaan. Ik mag me gelukkig prijzen dat mijn huwelijk in stand is gebleven.’ Alle ruimte biedend aan Van Weezel weet Jinek een prachtig portret neer te zetten.

GOEDEMORGEN NEDERLAND Maaike Timmerman / 6 maart (WNL) In het kader van de Provinciale Statenverkiezingen is er elke dag een politiek leider die optreedt als gasthoofdredacteur, niet het spannendst denkbare format voor een nieuwsshow maar DENKleider Tunahan Kuzu, geen vriend van het programma, komt graag. Na het eerste halfuur, waar het gesprek zo nu en dan al op het scherp van de snede wordt gevoerd, gaat het er in het tweede deel aanzienlijk steviger aan toe. Kuzu is boos want daags voor de uitzending werd medegedeeld dat het hoofdredacteurschap niet doorgaat, omdat de partij de persvrijheid aan banden wil leggen. Kuzu doet zijn beklag over deze oneerlijke behandeling en Timmerman blijft ondanks alle tegenwerpingen van Kuzu (‘Ik vind WNL een baggeromroep’) overeind om de visie van WNL nog maar eens uit te leggen.

NIEUWSUUR Jeroen Wollaars / 13 maart (NOS-NTR) Jeroen Wollaars heeft Duitsland alweer zes maanden achter zich gelaten als hij voor Nieuwsuur het klimaatdebat gestalte mag geven met een discussie tussen Thierry Baudet (Fvd), Jesse Klaver (GL) en Rob Jetten (D66). In het vooraf beladen gesprek waar voor- en tegenstanders van klimaatbeleid zich hebben ingegraven, lukt het Wollaars een helder debat met de drie mannen te voeren. En dus beklagen kijkers zich daags na de uitzending dat Baudet ‘werd gedemoniseerd’ maar ook dat hij ‘een open microfoon kreeg’. Het lijkt Wollaars allemaal niet te deren. Het zelfvertrouwen dat hij bij zijn gesprekken uitstraalt, zet je op het puntje van je stoel en blijkt niet zelden gerechtvaardigd.

 

ADIEU GOD?

Tijs van den Brink / 14 april (EO) ‘Ik vind nu heel andere dingen dan ik 20 jaar geleden vond. Het zou voor heel veel mensen een goede oefening zijn om eens terug te denken aan hoe je 20 jaar geleden over dingen dacht. Dan blijk je wispelturig te zijn geweest – in elk geval blijkt dat je denken een ontwikkeling doorgemaakt heeft.’ Een citaat van Bas Heijne die, daartoe uitgedaagd door Tijs van den Brink, enige relativering aanbrengt als het gaat om principes. ‘Over heel veel dingen die je nu zeker weet, dacht je vroeger heel anders, en waarschijnlijk over tien jaar weer heel anders.’ Het vakmanschap én de eigen principiële twijfel van Van den Brink zijn de wegbereiders voor een prachtig gesprek.

Lees verder in de Varagids op pagina 44