Volg ons op
Facebook
Twitter

Sonja Barend Award 2017

En de winnaar is... Janine Abbring!

Voor haar aangrijpende gesprek met Eberhard van der Laan heeft Janine Abbring de Sonja Barend Award gewonnen. Volgens de meerderheid van de vakjuryleden was haar bijzondere ontmoeting in Zomergasten met de inmiddels overleden burgemeester het beste interview van het afgelopen televisieseizoen.

             “Als een interview van drie uur live wordt bekeken in vele cafés en zalen, dan zegt dat niet alleen iets over de betrokkenheid bij de hoofdpersoon, maar toch ook over de kwaliteit van het gesprek. Eindelijk heeft Zomergasten de gedroomde presentator gevonden”, vond Hans Beerekamp. “Zonder de andere genomineerden te kort te doen: dit jaar is maar één winnaar mogelijk”, stelde Norbert Pek vast. “Abbring is inhoudelijk, empathisch en heeft constant de goede toon, ook als die heel verdrietig is.”

             De debuterende Zomergasten-presentator Janine Abbring was dit jaar een van de tien genomineerden voor de negende editie van de prestigieuze interviewprijs van de VARAgids. Tweevoudig winnaar Jeroen Pauw gooide opnieuw hoge ogen voor zijn gesprek met de gevallen PvdA-leider Diederik Samsom (5 jaar later). “Intiem, openhartig en uiteraard briljant getimed”’, meent Roos Schlikker. “Jeroen Pauw wist een compleet beeld van Samsom te schetsen, eindelijk begrijp ik hem”, schrijft Renate van der Bas. En ook Marianne Zwagerman is vol lof: “Jeroen stuurt geduldig en bijna liefdevol weg van de geroutineerde verdediging door Samsom naar een functioneringsgesprek waarvan je zou willen dat iemand het met Samsom had gehouden halverwege de rit.”

            Een sterke tweede plek was er dit jaar voor Wilfried de Jong, die zich in april op landgoed De Eikenhorst mocht melden voor een interview met koning Willem-Alexander. Henk van Gelder: “De Jong slaagt erin de koning volledig tot zijn recht te laten komen zonder al te eerbiedige of confronterende vragen die tot niets zouden hebben geleid.” Edger Hamer: “Zelden zo’n openhartig en met veel emoties en humor doorspekt koninklijk interview gezien.” Zeldzaam persoonlijk, vond ook Roger Abrahams: “Zo dichtbij heeft Beatrix ons nooit laten komen.” Gudo Tienhooven: “Een warme, ontspannen Wilfried doet een ontspannen mens achter de koning ontwaken.”

De meeste punten gingen echter toch naar Janine Abbring, die burgemeester Van der Laan aan het eind van de uitzending vroeg naar zijn erfenis voor Amsterdam. Van der Laan moest even wat wegslikken: “Dat het de lieve stad blijft die het is…” Joep School: “Waanzinnig knap hoe Abbring het gesprek in handen neemt en de emoties probeert te benoemen in plaats van ze te trekken: ‘We wisten dat dit een beladen gesprek kon worden…’. Echt met afstand het gesprek dat mij het meest geroerd heeft dit jaar. Een perfect afscheidsinterview.” Max van Weezel: “Ik vond het dapper van Van der Laan om dit interview te geven en knap van Janine Abbring dat het geen kitsch werd. Ik zeg eerlijk dat ik voor de tv heb zitten huilen.”

            Ook Nathalie Huigsloot was aangenaam verrast door Abbrings gesprek met de burgemeester: “Door haar prettige, naturelle, betrokken manier van interviewen schept ze een betrouwbare sfeer waarin kritische vragen niet kritisch voelen en persoonlijke vragen niet sentimenteel overkomen. Een mooi, eerlijk en persoonlijk gesprek, met interessante inkijkjes in de Haagse politiek.” Haro Kraak: “Zelfs als je de timing van het aftreden en overlijden van Van der Laan buiten beschouwing laat, was dit een klein wonder van een gesprek: intiem en diepgravend. Abbring laat zien dat je er niet altijd meer uithaalt door keihard en kritisch te zijn, maar dat goed luisteren, geduldig zijn en goed doorvragen soms meer dan voldoende kan zijn.”

Traditioneel worden Zomergasten-presentatoren uiterst kritisch gevolgd door alle mediawatchers, maar veel juryleden willen Janine Abbring volgend jaar graag terugzien. Hugo Blom: “Deze prijs is eigenlijk ook voor de hele serie. Presentator van Zomergasten is hell of a job. Abbring sprong in het diepe en deed de hele serie geweldig, met dit beladen interview — uitleg overbodig – als hoogtepunt. Ontspannen, niet bevreesd voor emotie en toch knap de hele avond doorgeloodst.” Paul Onkenhout: “Ontdekking van het jaar als interviewer.” Norbert Pek: “Na dit gesprek hoop je dat Abbring nog jaren Zomergasten blijft doen.”

Vakjury

De volgende mensen hebben dit jaar plaatsgenomen in de vakjury: Roger Abrahams (VARAgids), Haroon Ali (o.a. VICE), Renate van der Bas (Trouw), Hans Beerekamp (NRC), Sara Berkeljon (Volkskrant), Hanna Bervoets (Volkskrant), Hugo Blom (VPRO Gids), Maaike Bos (Trouw), Bernice Breure (Telegraaf), Henk van Gelder (NRC), Gijs Groenteman (publicist), Bas Hakker (freelance), Edger Hamer (Troskompas), Ewart van der Horst (televisiemaker), Nathalie Huigsloot (freelance), Cécile Koekkoek (VARAgids), Haro Kraak (Volkskrant), Raymond Krul (Broadcast Magazine), Paul Onkenhout (Volkskrant), Norbert Pek (freelance), Johan Reijnen (VARAgids), Joep School (Parool), Roos Schlikker (o.a. Parool), Wilfred Takken (NRC), Gudo Tienhooven (AD), Bert van der Veer (publicist), Ron Vergouwen (De Perstribune), Roy van Vilsteren (VARAgids), Max van Weezel (Vrij Nederland) en Marianne Zwagerman (publicist).