Volg ons op
Facebook
Twitter

Sonja Barend Award 2017

Alle tien goed

Wat was het beste tv-interview van het afgelopen seizoen en wint dit jaar de Sonja Barend Award, onze eigen vakprijs? Er zijn vooralsnog tien kanshebbers. De longlist, op volgorde van uitzending:

Biemans
Stef Biemans 

Met ‘Harry’, Americanos, 20 oktober 2016

Hoe maak je een documentair interview in the middle of nowhere met een openlijke racist en rechts-radicaal? Stef Biemans, ooit protegé van Frans Bromet, laat in de geest van degene van wie hij het vak leerde de geïnterviewde zelf het werk verrichten – en hem zelf z’n eigen gekte tonen. Harrys racisme is stuitend; Biemans leest ’m subtiel de les door hem te wijzen op wat Harry tijdens het interview aan het klaarmaken is: chili con carne. Mexicaans! Na dit gesprek hoeft Biemans weinig meer te doen; hij laat de camera draaien terwijl Harry de ene bizarre uitspraak na de andere doet. Wij weten dan al lang hoe ontspoord de man is.

Bekijk het fragment hier.  Kefah Allush
Met Joost Prinsen, De Kist, 30 oktober 2017

Allush maakte een mooie reeks Van Ninevé naar Nazareth met uitstekende gesprekken, maar dat zijn niet echt tv-interviews. Nee, dan De Kist, met Joost Prinsen. De acteur heeft weinig behoefte aan terugkijken, zegt hij aanvankelijk. Maar door Kefahs slimme analogie met de hoofdpersoon uit Kees de Jongen laat hij zich tóch verleiden. Bijvoorbeeld door te vertellen over zijn zoektocht naar een vaderfiguur (toen Prinsen negen jaar was, overleed zijn vader) of de dood van (en zijn liefde voor) Harry Bannink. Liefdevol gesprek.

Bekijk het fragment hier. 

 

Matthijs van Nieuwkerk

Met Thomas Dekker, De Wereld Draait Door, 14 november 2016

Sportinterview van het jaar, Thomas Dekker zit in de show omdat de volgende dag zijn biografie verschijnt. In dat boek komt alle seks en doping aan bod, in al zijn details – de details die Van Nieuwkerk in die paar minuten boven water krijgt. Van Nieuwkerk vat die vervolgens zeer beeldend samen en zet ze tegenover de wielrenliefde van zijn vader, die in een zijn schriftje de tijden van de Tourrijders bijhield. Een groter contrast is nauwelijks mogelijk. Van Nieuwkerk stelt ook nog de terechte vraag: had Dekker nou echt die andere renners moeten meenemen in zijn val, door ze allemaal te noemen in het boek?

Bekijk het fragment hier. 


33vofx4.png
Jeroen Pauw

Met Diederik Samsom, 5 jaar later, 21 december 2016

Het welhaast perfecte politieke interview, waarin Pauw geholpen werd door het toeval: Samsom is vier jaar en negen maanden politiek leider van de PvdA; Pauw spreekt ‘m tijdens zijn eerste interview enkele maanden vóór zijn leiderschap en in het tweede vlak erna, als hij de partijverkiezing van Asscher verliest. Pauw dwingt Samsom úit zijn politieke groef, expliciet – wat goed lukt. Alles komt voorbij: zijn opkomst, de coalitievorming, Samsoms rol in de Tweede Kamer (en die van de PvdA in de regering), Samsoms betweterigheid. Opmerkelijk: Samsom geeft aan het einde van het gesprek aan gráág terug te keren in de politiek. Waarom stopt de NTR/NPO in hemelsnaam met 5 jaar later?

Bekijk het fragment hier. 
Eva Jinek

Met Patricia Paay, Jinek, 14 februari 2017

Invoelend én feitelijk interview met Patricia Paay, van wie een seksfilmpje op het web (tegen haar wil) was verschenen. Jinek vraagt Paay naar de impact van het filmpje, maar loodst de kijker ook stap voor stap door de gebeurtenissen die plaatsvonden nadat het filmpje uitlekte. Jinek stelt alle vragen die we óók willen horen (‘was het slim om je te laten filmen?’) terwijl advocaat Langelaar en Peter R. de Vries (aan tafel als adviseur van Paay) op zulke momenten tegengas geven. Goed inkijkje in de gevolgen van trial by social media, en een van de vele uitstekende interviews die Jinek afgelopen seizoen voerde (Kees van der Staaij en Jesse Klaver; óók al zo goed).

Bekijk het fragment hier. Mariëlle Tweebeeke

Met Tunahan Kuzu, Nieuwsuur, 28 februari 2017

Het beste interview uit een uitstekende verkiezingsreeks van Nieuwsuur. Tweebeeke is tot de tanden toe gewapend: Kuzu spreekt zich uit tegen discriminatie, maar spreekt Tweede Kamerleden (in filmpjes op het web) aan op hun afkomst. Als beloftes in de moskee niet nagekomen worden in het parlement, zoals Kuzu claimt, vraagt Tweebeeke naar bewijs. Kuzu stemde als PvdA’er in met het burkaverbod, maar in het Denk-verkiezingsprogramma is hij weer tégen. ‘U bent zelf zo kritisch op anderen die iets anders zeggen dan ze doen.’

Bekijk het fragment hier. qodt9d.png
Eva Jinek en Jeroen Pauw

Met Jan Roos, Pauw & Jinek, 28 februari 2017

Roos gaat er direct met gestrekt been in, na een betoog van (ook aan tafel) Alexander Pechtold. ‘Zendtijd voor politiek correcte partijen’ aldus Roos – een opmerking die Jinek niet accepteert, zij gaat direct in de tegenaanval. Daarna de vraag: kan hij zijn morele gelijk claimen over bijvoorbeeld homo’s, als hij zich vóór zijn VNL-periode zo laatdunkend over hen uitliet? En dan moet het ruzietje tussen Roos en Jinek (‘Jan Roos, leg maar gewoon op tafel wat het probleem is, dan hoeven we niet dit soort wijverige verwijten te maken’) nog beginnen. Pauw hangt vanaf dat moment achterover en weet: dit is niet mijn gevecht – ook een kunst.

Bekijk het fragment hier.

 

Tijs van den Brink

Met Jeroen Pauw, Adieu God?, 7 mei 2017

Via het geloof kun je hele levensverhalen boven water krijgen. Dat laat Van den Brink vele seizoenen zien in Adieu God?. Hij heeft die vorm zó in zijn vingers, dat hij Jeroen Pauw (die de Sonja Barend Award zelf twee keer won) laat vertellen over zijn geloof in Sinterklaas; uiteindelijk blijkt het einde van die illusie de start van diens journalistieke carrière. Zonder dat haakje was dat nooit op tv boven water gekomen – en zonder Van den Brink en Adieu God? was dat haakje nooit gevonden.

Bekijk het fragment hier.

 

Wilfried de Jong

Met koning Willem-Alexander, 26 april 2017

Natuurlijk wordt Wilfried de Jong een unieke kans geboden: zeventig minuten spreken met de koning die zichzelf heeft voorgenomen vooral over zichzelf te praten. Het is aan De Jong, met alle flair die ’m aankleeft, om er dan zo’n geslaagd gesprek van te maken. De Jong legt bij aanvang zijn autosleutels in de gang op tafel; een mooi huiselijk gebaar wat de gelijkwaardigheid en intimiteit van het gesprek dat zal plaatvinden benadrukt. Natuurlijk is de koning emotioneel als het gaat om de dood van zijn broer, maar De Jong vent dat niet uit. Zeer goed portret van iemand die (aanvankelijk tegen wil en dank, zo leren we) een publiek figuur is, in goede en slechte tijden. Na dit interview is ons beeld van de koning voorgoed (in positieve zin) veranderd.

Bekijk het fragment hier. 


Janine Abbring

Met Eberhard van der Laan, Zomergasten, 30 juli 2017

De burgemeester van Amsterdam is zeer ernstig ziek en laat zich drie uur interviewen voor Zomergasten. Er zijn veel valkuilen waar Abbring níet intrapt: het is géén exploitatie van emoties, het is géén gesprek over en voor Amsterdammers. Abbring houdt het sentiment buiten de deur; ze benoemt slechts emoties zodra ze zich aandienen. En in de flexibiliteit met de gekozen fragmenten zien we ook Abbring de eindredacteur: in het eerste seizoen van zes lange live tv-interviews, schuift ze moeiteloos met de volgorde van fragmenten als de loop van een gesprek daarom vraagt. Beste interview van geweldige Zomergasten-reeks.

Bekijk het fragment hier. 

Naschrift:

De longlist is dit jaar samengesteld door Hans Beerekamp (die onlangs afscheid nam als tv-recensent voor NRC Handelsblad), Maaike Bos (tv-recensent Trouw), Joep School (mediajournalist Het Parool) en Roy van Vilsteren (adjunct-hoofdredacteur VARAgids).

De Sonja Barend Award is een tv-interviewprijs, en dus vallen interviews die alleen op het web te zien zijn af – óók als ze door een omroep zijn geproduceerd. En zo dus geen nominatie voor het voortreffelijke interview van Tim den Besten met Ismail Ilgun. Onthullend, open, een clash van culturen. Maar vooral zagen we een kant van de treitervlogger die we voorheen nog niet zagen: onzeker met meisjes bijvoorbeeld. Kan Tims Tent (waar dit uit voortkomt) niet gewoon bij NPO 3 worden uitgezonden?!

Ook hier een vermelding voor Coen Verbraak met zijn uitstekende reeks Kijken in de ziel: wéér urgent, met militairen dit seizoen. Maar omdat de vorm van de reeks (de gesprekken worden door elkaar versneden op thema) is het welhaast onmogelijk om er één interview uit te isoleren en te nomineren voor de prijs.

Een vakjury (zo’n veertig collega-interviewers, mediajournalisten, tv-recensenten) kiezen uit deze lijst de winnaar. Sonja Barend zal de prijs zelf op 19 oktober uitreiken in De Wereld Draait Door.