Volg ons op
Facebook
Twitter

Will wil wel

DOOR ROBERT HAAGSMA

Voordat hij als filmacteur doorbrak, was Will Smith een succesvolle rapper. Mede dankzij een ingehuurde hiphop-artiest die te laat kwam op een feestje.

Toeval speelde een grote rol in het succesverhaal van Will Smith. In 1985 bezocht hij een feestje waar opgetreden zou worden door deejay Jeffrey Townes en zijn toenmalige rapper. Toen die laatste niet op tijd arriveerde, zag de 16-jarige Will Smith zijn kans schoon en deed een greep naar de microfoon. Het geïmproviseerde optreden was een succes. De twee voelden ook onderling een vonk overspringen en waren vanaf dat moment onafscheidelijk. Als 'DJ Jazzy Jeff' en 'The Fresh Prince' besloten ze de wereld te veroveren.

Dat gebeurde sneller dan ze ooit durfden te dromen. Will Smith zat nog steeds op school toen een lokale platenmaatschappij bereid bleek in 1986 Girls ain’t nothing but trouble’ op single uit te brengen. Het werd een hit. De tekst ging over een reeks afspraakjes met meisjes die op een kolderieke manier in het honderd waren gelopen. De toon ervan was representatief voor de stijl waarmee de twee ook later veel succes zouden hebben: geestige teksten, hier en daar een plaagstootje en vooral geen schuttingtaal. DJ Jazzy Jeff en The Fresh Prince onderscheidden zich daarmee nadrukkelijk van veel andere hiphop crews. De leden daarvan verwerkten hun – al dan niet gefingeerde – slechte jeugd in teksten over drugdeals, afrekeningen en het leven in ‘gangs’. Vrouwen werden consequent als ‘ho’s’ en ‘bitches’ aangeduid en politieagenten waren weinig meer dan wandelende schietschijven. Het pleitte voor Will Smith dat hij niet ruig leven op de straat en een lijvig strafblad bij elkaar fantaseerde, maar in zijn teksten gewoon die keurige middenklasse jongen bleef die hij ook daadwerkelijk was. Dus hield hij zich verre van taal waarvoor hij thuis, van zijn moeder, een ferme tik op de vingers gekregen had. Smith werd als Willard Carroll Smith jr. op 25 september 1968 in Philadelphia geboren. Zijn moeder zat in de directie van een school, zijn vader had een mooie carrière in de Amerikaans luchtmacht achter de rug. Het gezin woonde in de lommerrijke wijk Wynnefield. Zijn ouders hadden zelfs de financiële middelen om hem naar een exclusieve privéschool te sturen, waar hij een van de uitblinkers was. Nadat de jonge Smith zijn eindexamen had gedaan, lag de weg open naar het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT), maar tegen die tijd had zijn muzikale loopbaan al zo’n vlucht genomen dat hij besloot die optie niet te verzilveren.

Lees verder in de VARAgids op pagina 28.